FILM Z REALIZACJI PROJEKTU

Projekt "Młody obywatel, czyli historyczne zdobywanie doświadczeń" dobiega końca. Poniżej przedstawiamy film z najważniejszego etapu projektu, jakim był wyjazd do Sanoka i Poronina oraz pobyt młodzieży ukraińskiej na terenach szkół objętych projektem:
- Szkoła Podstawowa w Kamieńcu.
- Zespół Szkół w Kisielicach
- Gimnazjum im. Jana Pawła II w Dzierzgoniu.

Dziękujemy uczestnikom, opiekunom i trenerom za zaangażowanie i pracę, którą włożyli na przestrzeni realizacji projektu.

Przypomnijmy, że projekt był współfinansowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w ramach konkursu "Wymiar wschodni polskiej polityki zagranicznej 2015".

Film z projektu w linku poniżej:

PRZYSZLI WYBORCY SZLAKIEM HISTORII MALBORKA

W dniu 11.11.2015 r. uczestnicy projektu „Młody obywatel, czyli historyczne zdobywanie doświadczeń” wzięli udział w kolejnym doświadczeniu historycznym , jakim była wycieczka do Malborka. Kalendarzowy Dzień Niepodległości stał się doskonałą okazją do lekcji historii w praktyce. Głównym punktem programu było zwiedzanie tamtejszego Zamku, który zrobił na uczniach niesamowite wrażenie. Pan przewodnik przybliżył młodzieży historię Zakonu Krzyżackiego odpowiadając na wszystkie pytania zainteresowanych uczniów.

Pozostałe dwa dni, czyli 12-13.11.2015 upłynęły pod hasłem WYBORÓW. Zadaniem młodzieży było zorganizowanie wyborów prezydenckich z udziałem naszych sąsiadów. Każda ze szkół:

·       Szkoła Podstawowa w Kamieńcu

·       Zespół Szkół w Kisielicach

·       Gimnazjum im. Jana Pawła II w Dzierzgoniu

wybrała swoich ukraińskich kandydatów, sztaby wyborcze oraz komisje. Przeprowadzono kampanie wyborcze, głosowanie oraz liczenie głosów. W wyborach kandydowały po dwie osoby z Ukrainy, które przy wsparciu swoich polskich kolegów miały zyskać jak największe poparcie. Wybrano „Prezydenta” każdej ze szkół, a uczniowie zakończyli doświadczenie z uśmiechem

Całokształt zadania pozwolił młodzieży zapoznać się z procedurą wyborów, które już niedługo przed nimi !!!

Projekt "Młody obywatel, czyli historyczne zdobywanie doświadczeń" jest współfinansowany w ramach konkursu "Wymiar wschodni polskiej polityki zagranicznej 2015".

SANOK - PORONIN

W dniach 04.11.2015 – 09.11.2015 r. uczestnicy projektu „Młody obywatel, czyli historyczne zdobywanie doświadczeń” wzięli udział w wyjeździe do Sanoka i Poronina.

Główny cel zadania to „lekcja historii, kultury i folkloru oparta na doświadczaniu”.

Podczas wycieczki młodzież miała okazję przejść szlakami wspólnej historii Polski i Ukrainy, poznać kulturę sąsiada, a także zasmakować góralskiego folkloru. Wyjazd doskonale zintegrował młodzież zapewniając im liczne wrażenia.

Wycieczka w okolice Sanoka i Poronina jest kolejnym z etapów projektu współfinansowanego przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w ramach konkursu „Wymiar wschodni polskiej polityki zagranicznej 2015”.

Fotorelacja z wyjazdu poniżej.

DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI

Dnia 10.11.2015 r. w Szkole Podstawowej w Kamieńcu obyła się uroczystość obchodów Dnia Niepodległości. Inicjatorem wydarzenia była Fundacja Rozwoju Warmii i Mazur, która realizując projekt „Młody obywatel, czyli historyczne zdobywanie doświadczeń” współfinansowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w ramach konkursu „Wymiar wschodni polskiej polityki zagranicznej 2015” zaprosiła wielu gości.

W pięknie przygotowanej uroczystości wzięły udział następujące osoby:

Burmistrz Susza oraz Przewodniczący Rady Miasta i Gminy Susz,

Prezes Fundacji Rozwoju Warmii i Mazur Pani Joanna Długosz,

Przedstawiciele Fundacji Rozwoju Warmii i Mazur,

Grupa uczniów i jednocześnie organizatorów wydarzenia – dzieci ze Szkoły Podstawowej w Kamieńcu wraz z opiekunem Panem Tadeuszem Zmysłowskim,

Pani Dyrektor Szkoły Podstawowej w Kamieńcu Beata Szoka,

Grupa uczniów z Zespołu Szkół w Kisielicach wraz z opiekunem Panem Bartłomiejem Kawskim,

Grupa uczniów z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Dzierzgoniu w towarzystwie Pana Dyrektora Macieja Karabin,

Grupa uczniów ze szkół miasta obwodowego Sumy (Ukraina) wraz z partnerem projektowym Panem Mykola Vashchenko ,

Mieszkańcy Susza, którzy za sprawą historii są silnie związani z Ukrainą.

Organizatorzy przygotowali piękny program artystyczny, który zakończył się spontanicznym występem wokalnym naszych sąsiadów z Ukrainy. W kolejnej części głos zabrał Pan Zbigniew Skolimowski, który przedstawił uczestnikom projektu historię powstania oraz kompetencje samorządu w Polsce. Nie obyło się bez wspominek ze strony mieszkańców ziemi suskiej, dotyczących Ukrainy. Całość wydarzenia podsumowano poczęstunkiem, który stał się doskonałą okazją do wielu dyskusji.

Dziękujemy wszystkim gościom, uczestnikom i organizatorom wydarzenia !!!

Fundacja Rozwoju Warmii i Mazur

WARSZTATY EDUKACYJNE

03.08.2015 roku Fundacja Rozwoju Warmii i Mazur rozpoczęła realizację projektu "Młody obywatel, czyli historyczne zdobywanie doświadczeń".

Projekt jest współfinansowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w ramach konkursu "Wymiar wschodni polskiej polityki zagranicznej 2015".

Głównym celem projektu jest zbudowanie wśród młodzieży aktywnej postawy obywatelskiej, chęci uczestnictwa w życiu publicznym, a także stworzenie pozytywnych i trwałych kontaktów z naszymi sąsiadami z Ukrainy.

Całokształt projektu podzielony został na trzy etapy.
Realizacja pierwszego etapu, czyli warsztatów obywatelskich i językowych w fotorelacji poniżej.